Välkommen!

Detta är min processloggbok där jag försöker göra min kunskap synlig - mest för mig själv, men även för andra intresserade. Skicka gärna en kommentar, diskussion är välkommet!

söndag 27 juni 2010

hus byggda för lärande?

Blåsenhus korridorsvy

Det slår mig plötsligt när jag sitter ner i Blåsenhus korridor: Lärarhögskolor/pedagogiska instutitioner ser lika ut. Karlstad, Göteborg, Uppsala och Örebro. Det är glasväggar, öppna planlösningar och bleka ljusa färger. Öppet klimat men också lätt att störa varandra. Var får vi ro till eftertanke? Hemma? I ensamheten?I det större perspektivet funderar jag över vad byggnader kommunicerar?Glaset ger intrycket av att alla kan se dig, det är som montrar med aktivitet. Öppna ytor gör dig synlig i mängden. Kommunikationen är i centrum. En fråga: hur skapar vi balans? Kommunikation och Kakafoni och Kaos ligger nära varandra.

Äldre skolor är storslagna byggnader - liknande monument med snirklade fönster och bastanta dörrar. Det är intressant att fundera över vad alla dessa byggnader försöker säga till brukarna? Eller alla dessa betongblock. Minimalt ljus. många dörrar. väldigt stängda. Hur påverkar det oss?

Hörde på radio att min arbetskommun vill införa förskolebussar. Vad blir det för arbetsmiljö frågar jag mig? En häftig tanke att ha en mobil förskola - men fungerar det verkligen i längden?

Vad vill sig göras inom husens väggar?

Hur ser skolan ut anpassad för dagens lärande? Är det en portabel variant? Får lärandet plats i ett hus nuförtiden alls?

torsdag 17 juni 2010

Bakslag

Fick sms från en kursare idag att resultatet på Summary och Översättningsmeningar hade kommit. Jag höll andan medan jag logga in på studentkontot och in på ladok (som är vårt betygs-samlarverktyg).

Men...

Det blev Underkänt på båda.

Jag blev så ledsen och fick en riktigt klump i magen först. Den här terminen har verkligen naggat i kanterna på självförtroendet. Tänka sig att det kan vara ett så stort glapp.

Ja det har verkligen gått troll i mina studier den här terminen. Jag, S och R ska i alla fall göra ett nytt försök - tillsammans ska vi gå igenom och försöka öva. Jag hoppas verkligen att jag klarar de där 2+3 hp... Annars har man läst en termin lite förgäves.

onsdag 16 juni 2010

broar



Vi har byggt broar idag på Blåsenhus. Jag byggde massor. Av broar. En i papper och lim. Men de flesta var i huvudet - mellan det medvetna och omedvetna. Connection. Oändliga hängbroar fulla med frågetecken inflätade i vajern.

Imorgon blir det en stadsvandring med broar i Uppsala i fokus.

En reflektion i all välmening: varför ser alla pedagogiska instutitioner så likadana ut inomhus?

tisdag 15 juni 2010

Verkstadsintryck

Idag var andra dagen på sommarkursen Teknik för pedagoger. Igår var det lite grunder och orientering - men idag fick vi släppa loss med byggen av olika slag. Vi har en ytterst sympatisk kursledare, JH.

Katapultbyggartävling. Jag ser genast hur roligt barnen har det i mitt tänkte klassrum när de får göra medeltida krigsverktyg på ett kreativt sätt.

Leksaksbilrally. Hur rullar något och varför? Vad påverkar styrningen?

Vattenhjul. Vad är den effektivaste biten?

Helt fantastiskt roligt att få va problemlösare i lekform.

Märker hur görande föder tanke och tanke föder görande och hur det går som en serpentin vidare och vidare. Mitt sätt att närma mig problem är trial and error. Testa först - fundera sedan och därefter - förbättra.

Imorgon ska vi ha hållfasthetslära. Det är många intryck samtidigt -så jag bör sova. Filmer kommer eventuellt upp när ja är tillbaka hemma.

torsdag 10 juni 2010

onsdag 9 juni 2010

Definition av en Maskin


Jag hittar två definitioner på en maskin i boken Den kupade Handen av Bo Sundin,

"(...) en maskin är ett medel att förvandla arbete från en from till en annan. Ett lutande plan - till exempel en ramp med vars hjälp stenblocken släpades upp vid pyramiden - kan därför beskrivas som en maskin för att lyfta tunga föremål. (...) det man vinner i kraft förloras i väg." (Sundin:1991:57).

"En maskin är enligt Mumford*, en kombination av delar, med soecieliserade uppgifter, som står under mänsklig kontroll och som uttnyttjar energi för att uträtta arbete."
(Sundin:1991:58)

Med en sådan vid beskrivning kan många saker passera som maskiner. Kanske skulle man kunna ge en beskrivning till en grupp elever och en annan till en annan grupp och ge dom i uppgift att tillverka det texten beskriver i valfri form. Det hade varit intressant att se om de hade kommit fram till liknande skapelser?

Jag vill sluta apa mig - jag vill bara bli en (man)


Läser just nu Bo Sundins "Den kupade handen" som är en av böckerna på teknikkursens lista. Det är väldigt intressant hur nära teknikens utveckling står samhällsutvecklingen. Det är något som jag känner inte kommit fram under min skolgång. Inte uttalat i allafall. Jag är fascinerad över människans uppfinningsrikedom och förmåga att hela tiden utveckla saker som komplicerar och underlättar vardagen - eller bara förnöjer. Datorer känns som piece of cake i jämförelse med konstruktion av pyramider och katedraler och att hitta på hur man kan göra upp eld. Enligt King Loui i Djungelboken är förmågan att göra upp eld det som skiljer honom från Mowgli.

Intressant är också att se klyftan mellan filosofin och den praktiska hantverken. Genom skriftspråket har människor genast skapat kontroll genom envägskommunikation. Det blir ett maktmedel att påverka människor. Det liknas vid dagens datoranvändare och datorvägrare - vilka de förra har makt över de senare. Det framträder ett mönster att hålla sig uppdaterad inom modern teknologi och kommunikationsmedel ger makt. Kunskap ger makt för att somliga har det och andra inte - lite som Mowgli har makt över King Louie som inte har kunskapen om att göra upp eld.

Kan inte låta bli att fundera över om det var en man eller kvinna som upptäckte eldens fördelar och lärde sig bemästra den? Va säger oss sångtexten till King Loui egentligen?



Försök inte lura mig gosse jag inga konster tål
Att känna till hur eld blir till är mina drömmars mål
Din hemlighet vill jag veta Hör nu säg hur det går till
för då blir jag visst en man till sist och det är vad jag vill

Det var sådana som King Louie som fick oss människor nyfikna och ambitiösa - kanske lite för ambitiösa för vårt eget bästa ibland...

torsdag 3 juni 2010

Tekniksommar

Engelska lider mot slutet - några rester kvar och orapporterade poäng - men jag hoppas att jag kan få godkänt så jag slipper göra om något mer nu.

det klingar sakta av mot sommarlov för alla barn här i Sverige. Själv tuffar jag vidare med sommarkurser och teaterprojekt... Men nästa år vid den här tiden - då skriver jag nog sista inlägget på den här processbloggen. Då är jag förhoppningsvis inte lärarkandidat längre - utan behörig lärare även i grundskolan.

Men nu först "Teknik för pedagoger i skola och förskola" på Uppsala Universitet. Hoppas att det ger mycket uppslag till lektioner. Tycker det är väldigt intressant med tekniken i samhället - det är ju en slags brygga mellan Samhällsorienterande och Naturorienterande ämnen. Det borde vara ett ämne som skulle kunna entusiasmera människor i alla åldrar. Själv är jag mest inne i elektricitet - ljusteknik är viktigt i mitt yrke. Ljusförändringar kan berätta allt mellan himmel och jord. Men jag tänker att denna kursen kanske kan ge mig lite tillverkningstips - funderar på fördämningar och på vattenhjul - något som jag själv gjorde som liten. Viktigt är väl med att fånga alla eleverna på något plan - att de förstår nyttan av teknik.

Just nu flyttpackar jag, mitt sista läsår kommer jag vara Göteborgare - av praktiska skäl. En studentlägenhet - i väntan på att något annat skall dyka upp. Det slår mig vad många färdigheter som krävs av den som vill flytta. Det handlar om att Klassificera, Placera, Pussla, Organisera, Administrera. Visst är det en del synonymer med teknik och matematik?