Välkommen!

Detta är min processloggbok där jag försöker göra min kunskap synlig - mest för mig själv, men även för andra intresserade. Skicka gärna en kommentar, diskussion är välkommet!

lördag 4 september 2010

Lärare - en proffession?

Hade föreläsning i onsdags - Jan Carle föreläste. Han nämnde en grej om lärare som profession som jag fick en förtydligande på seminariet. Men Carle väckte frågan; är lärare en profession eller inte?

För att vara en proffession krävs att man är autonoma - dvs - självstyrande. Min gode seminarieledare gjorde två exempel: juridik och medicin. De agerar och blir inte motsagda - förutom av kollegor möjligtvis.

Om det är så kan lärare inte vara en profession eftersom när vi fattar beslut om saker så har alla rätt att säga emot. Eller? Hur tänker ni? Jag tycker känner mig förvirrad på den punkten.

2 kommentarer:

Anne-Marie Körling sa...

Vilken fin blogg du har... vacker och frisk. Som att komma till ett kunskapsäpple...färgrik och saftig. Jag tycker om den!

Alex sa...

Tusen tack, kul att du tyckte om den! Jag renoverade lite nu i sommar - nya "tapeter" bland annat. kom gärna och hälsa på - funderingskaffet står alltid redo här på bloggen.